Due Date Calculator

Beregn din forfaldsdagen

Indtast den første dag i din sidste menstruation:

måned:
Dag:
år:

Uge 8

Alle gravide får tilbudt en blodprøve samt en ultralydsscanning tidligt i graviditeten, for at undersøge risikoen for at den lille baby inde i maven fejler noget. Blodprøven kaldes en doubletest.


Man kalder den første dag i uge 8 for dag 56 eller for uge 8+0.
Du er både i uge 8 og i 9. uge.
Det kan godt være "lidt" forvirrende, så hvis du på noget tidspunkt er i tvivl om hvor mange uger du er henne i din graviditet, så kik blot på det tal der står foran plusset. Her er det et 8 tal og dermed er du i uge 8
Du er i 1.trimester af din graviditet.
  
Du har nu fuldført 20 % af din graviditet og der er 224 dage til din terminsdato, hvor lægerne regner med at det er ved at være tid til at dit barn skal komme til verden.

Der er nu gået 8 uger, siden du sidst fik menstruation
Graviditetskalenderen tager udgangspunkt i en gravid kvinde som før graviditeten havde en cyklus på 28 dage og hvor ægløsningen skete på 14. dagen.
Alle informationer i graviditetskalenderen der beskriver dig - den gravide - er udelukkende lavet for at vise dig hvordan en graviditet KAN forløbe og hvordan en gravid KAN have det under en graviditet.
De mange ændringer der er beskrevet som kan ske med den gravides krop og psyke, kan variere meget fra kvinde til kvinde, og er som regel også meget forskellige fra graviditet til graviditet.
Hvis du har spørgsmål eller er nervøs, kontakt da din egen læge eller jordemoder. 

Har du symptomer på graviditeten?

Dine hormoner kører på højtryk, og du kan have forskellige symptomer som enten kan være de "klassiske" tegn, eller symptomer som man ikke hører så meget om.
Nogle kvinder har måske kun et enkelt eller slet ingen af disse symptomer, mens andre kvinder har samtlige.
Lad mig understrege : Det er ganske normalt begge dele.
Kvinder er vidt forskellige, og reagerer også vidt forskelligt på så stor en begivenhed, som en graviditet er og det kan endda sagtens være forskellig fra graviditet til graviditet. Så bare fordi du reagerede på en måde under din første eller en tidligere graviditet, behøver du ikke nødvendigvis at reagere på samme måde under denne graviditet.

Øget væskebehov og din appetit

Prøv at drikke ca. 6-8 glas væske om dagen. Føler du at det er svært, kan det være en hjælp at hælde vand i ½ liters flasker og stille i køleskabet. Så kan du se hvor meget du får drukket og kan evt. lave en regel om at så og så mange skal være tømt før du går i seng.
Forsøg at lade være med at springe måltider over, selv om det er svært.
Du kan føle du ikke orker at spise noget eller måske har du fået en appetit som en anden havnearbejder.

Større eller mindre sexlyst

Det er ikke ualmindeligt at have mindre eller større lyst til sex under graviditeten. Uanset hvordan du har det, skal du vide at sex skader ikke barnet på nogen måder.
Der er dog visse tilfælde, hvis du f.eks tidligere har aborteret hvor sex måske vil være en god ting at vente med indtil du er længere henne i graviditeten.
Spørg altid din læge hvis du er i tvivl.

Dine tænder og dit tandkød

Det kan måske være en god ting at få en ekstra tid hos din tandlæge nu du er gravid.
 I gamle dage sagde man at hvert barn kostede en tand, men det er altså blot en ammestuehistorie. Dog kan der godt opstå problemer med tandkød og tænder specielt her i graviditeten hvor kroppen kræver endnu mere af dig end normalt.
Husk blot at fortælle tandlægen at du er gravid i tilfælde af at du skal bedøves eller have røntgenfotograferet dine tænder.
Måske har du opdaget at dit tandkød lettere bløder, især når du børster tænder.

Øget blodmængde og hormoner

Mængden af blod i din krop forøges. Hele 25 % af blodet går til moderkagen som giver dit barn næring.
Du kan opdage at din næse føles stoppet, men du er ikke forkølet. Det skyldes hormonerne igen igen. Du kan have fået lettere ved at få næseblod.
Din hud ”stråler” måske nu.
Måske føler du at du konstant går rundt i en PMS (præmenstruel syndrom) og de mindste ting kan få dig til at fare op i en spids, eller få tårerne til at trille ned at kinderne på dig.

Din vægt, din talje og følelsen af at være oppustet

Vægten er måske steget 1 kg på nuværende tidspunkt. Det er ikke livmoderen som vejer så meget. Det er derimod væskeophobninger i kroppen som følge af hormonforandringer. Nogle kvinder kan dog have taget noget mere på, mens andre kvinders vægt slet ikke er steget.
Måske har din talje udvidet sig så meget at du ikke længere kan passe dine cowboy bukser?
Føler du dig mere oppustet i løbet af dagen og om aftenen?

Din livmoder

Slimhinden i din skede vil nu have skiftet til en anden farve, og vil være blårød. Det skyldes hormoner.
Livmoderen ligger stadig skjult bag dit skamben i dit bækken og kan ikke mærkes udefra.

Undersøgelser

Har du været til 1. lægeundersøgelse? Ellers så er det måske en ide at få ringet til din læge og høre hvornår han/hun gerne vil se dig.
Hvis du ønsker at få lavet en risikovurdering for om din lille baby i maven har down syndrom, er det omkring denne uge hvor du vil få tilbudt en doubletest. Det er en ganske almindelig blodprøve der bliver taget fra dig, og som altså ikke skader hverken dig eller din søn/datter.
Om nogle uger vil du få tilbudt en ultralydsscanning som måler nakkefolden på den lille baby - en såkaldt nakkefoldsscanning. Ved at sammenholde de to undersøgelser du har fået foretaget - doubletesten og resultatet af ultralydsscanningen - vil man kunne sige noget om risikoen for at du får et barn med downsyndrom.  

Gode råd og tips til dig - den kommende mor

Det et en god ide at tage en daglig vitaminpille, som indeholder alle de vitaminer og mineraler, som både du og dit barn har brug for.
Dagligt folinsyre-tilskud under graviditeten
 

For at mindske risikoen for at dit kommende barn får f.eks. sygdommen rygmarvsbrok, er det meget vigtigt at du sørger for at få et dagligt tilskud af folinsyre hver dag på 400 mikrogram.

Det er den mængde sundhedsstyrelsen anbefaler alle kvinder tager fra de smider præventionen og forsøger at blive gravide, og som de bør fortsætte med indtil de er 12 uger henne i graviditeten.
Prøv at undgå stress, alkohol, tobak (også passiv rygning), og spis sundt, nærende og varieret. Undersøg om du tager noget medicin som kan være skadeligt at indtage i en tidlig graviditet. 
Brug hele tiden din sunde fornuft når du læser eller hører noget og hold dig ellers primært til 
retningslinjerne for gravide som Sundhedsstyrelsen har angivet.
Tænk på at dine forberedelser alle sammen er med til at sikre, at du får en sund og rask søn eller datter.

Reference:  Min-Mave

Del

Del

0 comments: