Due Date Calculator

Beregn din forfaldsdagen

Indtast den første dag i din sidste menstruation:

måned:
Dag:
år:

Forståelse af undfangelsen

Forståelse af undfangelsen: processer, der fører til graviditet




En kompleks proces

Undfangelse uden hjælp er en kompliceret kombination af faktorer og timing. Den kan beskrives med fem trin:
Tekst, der forklarer, hvordan undfangelsen sker
Trin et
Under den første halvdel af menstruationscyklussen stimulerer hormonerne væksten og udviklingen af en enkelt follikel i en af æggestokkene. På samme tid stimulerer et andet hormon væksten af slimhinden i livmoderen for at gøre den klar til det befrugtede æg.
Trin to
Når ægcellen modnes, stiger hormonniveauerne og udløser frigørelse af ægget.  Den præcise timing for ovulationen relaterer til en kvindes individuelle menstruationscyklus (menstruation). I en gennemsnitlig 28-dages cyklus sker ovulationen mellem dag 14 og 16, hvor dag 1 er den første dag i menstruationen. Ægfolliklen brister og frigiver et æg, som vandrer til æggelederen. Det resterende af den brugte follikeler med til at producere et hormon, som forbereder slimhinden i livmoderen på implantation af det befrugtede æg.
Trin tre
På vejen gennem æggelederen til livmoderen kan ægget blive befrugtet. Sæden kan leve i den menneskelige krop i 48-72 timer. Men ud af de utallige sædceller, der klarer det frem til dette stadium, kan kun én trænge igennem æggets beskyttende membran og befrugte ægget. Under befrugtningen kombineres parrets gener til dannelsen af et foster.
Trin fire
Når de få første celler deler sig, fortsætter det befrugtede æg (embryonet) sin vej mod livmoderen. Lige før implantation bryder cellerne igennem membranen.
Trin fem
Seks dage efter befrugtningen indkapsles (blastocyst) i den næringsrige slimhinde i livmoderen. Der danner sig en moderkage til udveksling af næringsstoffer og luftarter mellem mor og foster, og der frigøres vigtige hormoner for at opretholde graviditeten. Hvis der ikke sker befrugtning, eller fosteret af en eller anden grund ikke sætter sig fast, udstødes livmoderslimhinden, hvilket fører til menstruation og cyklussen starter igen.
Det er lige sandsynligt, at problemer med at undfange rammer mænd som kvinder. Mandlig infertilitet er den primære diagnose i ca. 25 % af tilfældene og bidrager til yderligere 15-25 % af de resterende tilfælde.3

Hormonernes rolle

Opnåelse af en graviditet afhænger for en stor del af en vellykket interaktion mellem de hormoner, der regulerer reproduktionscyklussen hos kvinder, og udviklingen af sædceller hos mænd. Nogle hormoner produceres af to kirtler i hjernen, hypothalamus og hypofysen. Specifikke kvindelige hormonerproduceres i æggestokkene, mens mænds specifikke reproduktionshormoner kommer fra testiklerne.

Luteiniserende hormon (LH)

  • Hos kvinder er dette hormon nødvendigt for produktionen af østrogener, og det udløser frigørelsen af ægget fra æggestokken.
  • Hos mænd stimulerer det produktionen af testosteron, som er det hormon, der er med til at bevare de mandlige seksuelle karakteristika og modne sædcellerne. 

Follikelstimulerende hormon (FSH)

  • Hos kvinder stimulerer FSH vækst og udvikling af æg og bidrager til produktionen af østrogen.
  • Hos mænd stimulerer hormonet produktionen af sædceller i testiklerne. 

Gonadotropinfrigørende hormon (GnRH)

  • Frigivelsen af FSH og LH i blodcirkulationen udløses af et andet hormon, der kaldes det gonadotropinfrigørende hormon (GnRH).

Progesteron

  • Dette hormon forbereder slimhinden i livmoderen på implantation af det befrugtede æg.
Fertiliteten falder med alderen. For en sund kvinde er chancerne for at blive gravid i en vilkårlig måned ca. 20 % i 30 års alderen. Disse chancer falder til 5 % i 40 års alderen4. Hvis du har forsøgt at blive gravid i seks måneder og du er 35 år eller ældre, skal du ikke vente med at søge lægelig rådgivning5.

Optimering af dine chancer for undfangelse

Beslutningen om at undersøge de bekymringer, du kan have omkring fertilitet, er en investering i din fremtid som en del af et par. Det er et emne, som det tager tid at diskutere, og en samtale, som millioner af andre par allerede har været igennem.
Der er rigelig grund til optimisme. Moderne fertilitetsbehandlinger kan hjælpe mange par2. Mens du forsøger at blive gravid, så lær lidt mere om rejsen.

1. J. Boivin, L. Bunting, J.A. Collins, K. G. Nygren. International estimates of infertility prevalence and treatment seeking: potential need and demand for infertility medical care. Human Reproduction 2007; 22: 1506-1512.  2. Pinbourg A et al, Prospective longitudinal cohort study on cumulative 5-year delivery and adoption rates among 1338 couples initiating infertility treatment. Hum Reprod.2009; 24: 991-999.  3. Collins J.A. Evidence-based infertility: evaluation of the female partner. International Congress Series 2004; 1266: 57–62.  4. Age and Fertility. A Guide for Patients. ASRM 2003; http://www.asrm.org/Patients/patientbooklets/agefertility.pdf  5. Definitions of fertility and recurrent pregnancy loss. Fertil Steril 2008; 90:S60.

Del

Del

0 comments: