Due Date Calculator

Beregn din forfaldsdagen

Indtast den første dag i din sidste menstruation:

måned:
Dag:
år:

Hvornår kan man begynde at føle fosterbevægelser?


Omkring uge 7 begynder det ufærdige foster at bevæge sig lidt rundt. Men på dette tidspunkt er det så lille, at man umuligt kan føle dets små periodiske bøje- og strækkebevægelser. Faktisk kan der gå flere måneder endnu, før dit foster gør dig opmærksom på dets eksistens.

Du kan måske føle disse første rigtige små spark allerede i 14. uge, eller så sent som i 26. uge. Det mest almindelige tidspunkt er dog mere præcist mellem 18. og 22. uge - især hvis det er den første graviditet.

Flergangsfødende mødre har en tendens til at føle fosterbevægelser tidligere end førstegangsfødende, fordi livmoderens muskler er mindre elastiske, så kvinden bliver mere følsom overfor bløde spark.

Desuden kan man med sikkerhed genkende følelsen af fosterets spark, hvis man har været gravid før, og er bedre i stand til at kende forskel på fosterbevægelser og anden rumlen i maven, som f.eks. kan forårsages af luft.

Husk også på, at din kropsbygning kan have noget at gøre med, hvornår du vil være i stand til at kende forskel på f.eks. jag af sult og et venstrehåndshook fra babyen. Mindre omfangsrige kvinder har en tendens til at føle liv tidligere end overvægtige kvinder.

Hvordan føles det?

Det er et svært spørgsmål at besvare. Ingen kan fortælle en førstegangs-vordende mor, præcist hvad hun vil føle, da det er forskelligt fra kvinde til kvinde. Når det er sagt, skal vi forsøge at beskrive følelsen.

Typisk vil du måske først føle det som en blid prikken. Nogle kvinder sammenligner det med sommerfuglevingeslag lige under navlen. Du vil sandsynligvis tilskrive disse første bevægelser som luft i maven eller fornemmelse af sult. Men når du bemærker dem igen af og til i løbet af de næste par dage, vil forskellen gå op for dig lidt efter lidt.

Først vil du måske undre dig over, hvad det er, hver gang det rumler eller murrer lidt i din mave. En dag kan du så måske få den fornemmelse, at en lille fisk svømmer rundt i din mave, og så vil du få fornemmelsen af, at det er din baby der bevæger sig.

Men vær forberedt på, at efterhånden som fosteret vokser, kan den lille fisk begynde at føles mere som en haj, der går til angreb på din brystkasse, når den hamrer ind i dine ribben. Ved sådanne lejligheder kan det måske hjælpe at tænke på, at et aktivt foster er et sundt foster.

Hvor ofte kan man mærke bevægelser?

I begyndelsen vil de spark du mærker være få, og der vil gå lang tid imellem. Faktisk kan det godt være, at du føler flere bevægelser den ene dag, for så slet ikke at mærke nogen den næste dag.

Selv om din baby vender og drejer sig jævnligt, er mange af dens små ryk og spark endnu ikke stærke nok til, at du kan mærke dem. Men omkring uge 28 bliver disse spark stærkere og mere regelmæssige og vil dagen igennem forsikre dig om, at alt er som det skal være.

Selv om du skulle føle dig fristet til at sammenligne dine "sparke-notater" med andre gravide piger, så lad være! Hvert enkelt foster har sit eget mønster for aktivitet og udvikling, og der er ikke noget, der er mere "rigtigt" end andet. Så længe, der ikke er nogle voldsomme ændringer i dit fosters aktivitetsniveau, er det mest sandsynligt, at det har det helt fint.

Skal man registrere sparkene?

For at give en ekstra følelse af sikkerhed, er der mange læger, der anbefaler, at gravide kvinder efter 28. uge mærker efter, om fosteret bevæger sig mindst en eller to gange om dagen. Man gør sådan:

Tag tid på det antal bevægelser, du kan føle, indtil du har talt 10 spark, flagrende bevægelser, strøg eller rulninger. Det ideelle er, at du kan føle 10 bevægelser indenfor en time. Det tager dog formentlig ikke så lang tid. Ofte vil du føle 10 spark indenfor de første 10 minutter. Men hvis du ikke kan tælle 10 bevægelser indenfor en time, så spis en let snack, læg dig ned på siden og prøv at tælle igen.

Hvordan kan man vide, om noget er galt?

Ring til lægen, hvis du har bemærket en nedgang i antallet af fosterbevægelser i over 24 timer efter uge 22, og hvis du har følt færre end 10 bevægelser på en time efter uge 28. Det kan være, at din baby bare har lagt sig på en anden måde, men det kan også være, at den har problemer. Du skal måske have en ultralydsscanning for at få konstateret, at alt er OK. 


Reference: Netbaby

Del

Del

0 comments: