Due Date Calculator

Beregn din forfaldsdagen

Indtast den første dag i din sidste menstruation:

måned:
Dag:
år:

når jeg kan gøre graviditetstest?

Ett graviditetstest är ett test som visar om man är gravid eller inte. Man kan gå till en ungdomsmottagning och göra testet, eller så kan man köpa och göra det själv.


Foto av ett graviditetstest
Om man har haft oskyddat slidsamlag eller om man misstänker att det skydd man använt inte fungerat, till exempel om kondomen gått sönder eller om man kräkts eller haft diarré när man tar p-piller, bör man göra ett graviditetstest om man inte får sin mens som förväntat. Man bör också göra ett graviditetstest efter ungefär tre veckor om man har tagit ett akut-p-piller, för att vara säker på att det fungerat.
Ett graviditetstest visar om man har ett hormon som heter hCG i kroppen. hCG börjar tillverkas av det befruktade ägget om man har blivit gravid.

Att göra testet på en mottagning

Om man tror att man kan vara gravid kan man gå till en ungdomsmottagning, barnmorskemottagning eller vårdcentral och lämna ett urinprov för testning. Det går att göra testet redan samma dag som man skulle ha fått sin mens, men då är svaret inte helt säkert. De flesta graviditetstester visar helt säkra resultat när det gått ungefär tre dagar sen mensen skulle ha kommit. På en del mottagningar måste man boka tid före besöket. Andra har tider när man kan komma och lämna urinprov utan att först boka tid.
Om testet görs på en mottagning kan man få besked direkt och ställa frågor. På de flesta mottagningar behöver man inte betala något för att göra ett graviditetstest.

Fördelar med att göra testet på en mottagning:

  • Man kan få hjälp med tolkning av testet.
  • Man kan ställa frågor och få hjälp med hur man går vidare.
  • På de flesta mottagningar slipper man betala för testet.

Att göra testet hemma

Det går också att köpa graviditetstest på apotek, i många mataffärer och på internet. Testerna man köper är lika pålitliga som de tester som görs på ungdomsmottagningar eller barnmorskemotagningar.
När man gör ett graviditetstest hemma kan man kissa i en mugg och doppa i en sticka i kisset, eller så kan man hålla i stickan och kissa på den direkt. Stickan visar om man är gravid eller inte. Olika tester kan se lite olika ut men det står i bruksanvisningen hur man ska göra och hur stickan ser ut om man är gravid eller om man inte är det.
Om testet tydligt visar att man är gravid kan man lita på att det är rätt. Om man har gjort ett tidigt test som visar att man inte är gravid men man ändå inte får sin mens, kan man göra ett nytt test igen efter en vecka för att vara helt säker. Det tar ett tag från befruktningen till det att testerna ger tydligt utslag.

Fördelar med att göra testet hemma:

  • Det går snabbt
  • Man slipper gå till en mottagning och passa deras öppettider.
  • Ingen annan behöver få veta testresultatet.

Det vanligaste tecknet på att man är gravid är att man inte får mens. Andra vanliga graviditetstecken är att det spänner i brösten eller att man mår illa. Oavsett om man blir glad eller orolig när man tror att man är gravid, vill man ofta veta säkert – och få svar snabbt.

Enkelt test ger svar

Ungefär vid den tid då man skulle haft mens kan man testa om man är gravid. Man kan köpa graviditetstest till exempel på apotek, i många vanliga mataffärer eller via internet, och göra testet själv. Man kan också lämna urinprov för test på mödravårdscentralen, MVC. Där kostar det oftast ingenting. På vissa mottagningar är det nödvändigt att boka tid för besöket. Andra har en bestämd tid under dagen då man kan komma och lämna urinprov utan att boka tid.
Om man gör testet på MVC och det visar sig att man är gravid, kan man ofta direkt få råd och stöd av barnmorskan.

Mängden hormon mäts

Graviditetstestet mäter hormonet HCG, som kan mätas i urinen en tid efter att ägget har blivit befruktat. Urinprovet ska helst tas från morgonurinen, som är mer koncentrerad. Har man gjort ett mycket tidigt test kan det hända att testet inte ger utslag trots att man är gravid. Om mensen inte kommer igång kan man göra ett nytt prov efter en vecka.

Om man inte vill vara gravid

Man kan reagera på olika sätt när man får veta att man är gravid. Ibland är man i en sådan situation att man inte vill vara gravid. Om man är tveksam och vill diskutera abort kan man alltid vända sig till MVC. Antingen får man stöd och råd där, eller så blir man hänvisad vidare.

Att räkna ut hur långt graviditeten har gått

De två första veckorna av den tid som räknas in i graviditeten är man faktiskt inte gravid. Det beror på att den senaste mensens första dag räknas som graviditetens första dag. Ägglossningen sker oftast ungefär två veckor senare, och först då kan ägget befruktas. Den dag som ägget befruktas och man blir gravid är man alltså redan i tredje veckan, enligt den här beräkningsmetoden. Därför sägs en graviditet pågå i 40 veckor.
Det beräknade förlossningsdatumet blir alltså 40 veckor efter den senaste mensens första dag. Det datumet kan ändras efter ultraljudsundersökning, som anses ge en mer exakt tidsangivelse.
Men när förlossningen verkligen blir av varierar väldigt mycket från person till person. Man får räkna med att det kan bli upp till tre veckor före eller två veckor efter det beräknade datumet.
Barnmorskan använder en så kallad graviditetssnurra, en vridbar pappskiva, för att räkna ut vilken vecka man är i och den beräknade dagen för förlossningen.

Man kan göra en egen beräkning

Ett annat sätt att själv räkna ut det ungefärliga datumet för förlossningen är att utgå från datumet för den senaste mensens första dag, lägga till sju dagar, och sedan dra ifrån tre månader. Om den senaste mensens första dag till exempel är den 7 april lägger man först till sju dagar, till den 14 april. Sedan drar man ifrån tre månader och får då fram att datum för förväntad förlossning är den 14 januari.

Ta kontakt med MVC

Så snart man fått veta att man är gravid kan man ta kontakt med en MVC om man vill. Man kan antingen boka tid för ett samtal redan tidigt i graviditeten eller vänta till senare.

References: umo.se &  1177.se

Del

Del

0 comments: