Due Date Calculator

Beregn din forfaldsdagen

Indtast den første dag i din sidste menstruation:

måned:
Dag:
år:

Uge 10

Sundhedstyrelsen har ændret deres retningslinjer for hvornår gravide bør starte på jerntilskud. For undersøgelser viser at starter gravide med jerntilskud efter de gamle retningslinjer, så render de ind i problemer med jernmangel i slutningen af graviditeten.


Man kalder den første dag i uge 10 for dag 70 eller for uge 10+0.
Du er både i uge 10 og i 11. uge.
Det kan godt være "lidt" forvirrende, så hvis du på noget tidspunkt er i tvivl om hvor mange uger du er henne i din graviditet, så kik blot på det tal der står foran plusset. Her står der 10 og dermed er du i uge 10.
Du er i 1.trimester af din graviditet.
  
Du har nu fuldført 25 % af din graviditet og der er 210 dage til din terminsdato, hvor lægerne regner med, at det er ved at være tid til, at dit barn skal komme til verden.
  
Der er nu gået 10 uger, siden du sidst fik menstruation
Graviditetskalenderen tager udgangspunkt i en gravid kvinde som før graviditeten havde en cyklus på 28 dage og hvor ægløsningen skete på 14. dagen.
Alle informationer i graviditetskalenderen der beskriver dig - den gravide - er udelukkende lavet for at vise dig hvordan en graviditet KAN forløbe og hvordan en gravid KAN have det under en graviditet.
De mange ændringer der er beskrevet som kan ske med den gravides krop og psyke, kan variere meget fra kvinde til kvinde, og er som regel også meget forskellige fra graviditet til graviditet.
Hvis du har spørgsmål eller er nervøs, kontakt da din egen læge eller jordemoder. 


Har du symptomer på graviditeten?

Dine hormoner kører på højtryk, og du kan have forskellige symptomer som enten kan være de "klassiske" tegn, eller symptomer som man ikke hører så meget om.
Nogle kvinder har måske kun et enkelt eller slet ingen af disse symptomer, mens andre kvinder har samtlige.

Lad mig understrege : Det er ganske normalt begge dele.
Kvinder er vidt forskellige, og reagerer også vidt forskelligt på så stor en begivenhed, som en graviditet er og det kan endda sagtens være forskellig fra graviditet til graviditet. Så bare fordi du reagerede på en måde under din første eller en tidligere graviditet, behøver du ikke nødvendigvis at reagere på samme måde under denne graviditet.

Kvalme og træthed

Du er formentlig ved at få det bedre, og din kvalme er sandsynligvis ved at aftage. Måske er din appetit derfor også vendt tilbage. Du kan dog også forsætte med at føle dig utilpas lidt tid endnu.
Mange gravide opdager at trætheden som har været massiv de sidste mange uger, er begyndt at lette lidt.


 Oppustethed og forstoppelse

Du kan føle dig oppustet og forstoppet pga. din fordøjelse virker lidt mere træg end før du blev gravid.
Pga. at du er gravid kan du ligge i risikozonen for at få hæmorider. Det bedste du kan gøre er at undgå forstoppelse ved at dyrke lidt let motion, spise en del madvarer med masser af fibre og drikke masser af væske.


 Dit hår og mere blod i din krop

Måske har du bemærket at dit hår er blevet kraftigere og sværere at sætte. Det skyldes hormonforandringer og den øgede blodcirkulation i din krop.
Din krop fortsætter med at producere ekstra meget blod og det stopper den faktisk først med omkring 30. graviditetsuge.


Hovedpine

Hvis du døjer en del med hovedpine kan det skyldes hormonforandringerne i din krop. Prøv at spise regelmæssigt og drik masser af væske.
Sørg for at få hvilet nok og undgå stress så meget som muligt.


 Din vægt

Du har måske taget et par kilo på nu, men det er ikke sikkert. Mange gravide har ikke øget vægten endnu, mens andre allerede har taget de første 5 kilo på, eller måske endda mere.


Din livmoder

Din livmoder er nu næsten stor nok til at fylde dit bækken ud, og kan måske mærkes i den nederste del af din mave, lige over midten af dit skamben. Hvis du presser dine fingre ind i din mave lige omkring dit skamben kan du måske selv mærke den.
Livmoderen er nu ca. på størrelse med en lille grapefrugt.


Din krop forandrer sig (meget)

Maven er begyndt at "bule" lidt ud. Måske har du opdaget at du ikke kan lukke alle dine bukser. Knappen kan måske godt lukkes om morgenen, men så er det også rart at åbne den op ad dagen eller senest om aftenen, så maven kan få lidt mere plads.
En mulighed for virkelig at følge det fantastiske der sker når ikke kun din mav, men hele din krop forandrer sig under din graviditet, er ved at tage mål af mave, talje, hofter og bryst jævnligt samt tage billeder og gå en tur på vægten hver uge. 
Her kan du se målene efterhånden som K`s krop forandrede sig fra 6-11 graviditetsuge, da hun ventede hendes 1. barn. Inde i maven lå en dejlig datter, som ved fødslen vejede 3160 gram og var 50 cm lang.
6. uge (uge 5+1) 
- Vægt 59,0 kg
11. uge (uge 10+1) 
- Vægt 59,5 kg
Maven80,5 cm
Talje69,0 cm
Hofter 97,5 cm 
Bryst89,5 cm
Maven    83,5 cm
Talje  73,0 cm
Hofter100,0 cm
Bryst  89,5 cm

 
Motion

Hvis du gerne vil motionere men ikke rigtig orker det, så husk at en gåtur kan være rigeligt. Frisk luft og motion er en god kombination.


 Undersøgelser

Har du været af sted til 1. lægeundersøgelse? Ellers er det da på tide. ring og hør din læge hvornår du skal komme.
Ellers ender det jo med at du ikke når at komme til den første graviditetsundersøgelse hos din egen læge, før du bliver kaldt til den første jordemoderkonsultation.


 Fødselsforberedelse

Jeg ved godt at det kan være svært at tænke på fødslen, når man ikke engang er nået over på den anden side af 1. trimester, men hvis du gerne vil gå til fødselsforberedelse er det er god ide at melde dig til allerede nu, da mange kurser hurtigt bliver fyldt op.


 Tvillinger, trillinger eller flere...????

Hvis du har lidt af kvalme i denne graviditet, gør du det sikkert stadig. Det kan også være at det hele tiden veksler mellem en kvalme og en kraftig appetit.

 



Gode råd og tips til dig - den kommende mor

Det et en god ide at tage en daglig vitaminpille, som indeholder alle de vitaminer og mineraler, som
både du og dit barn har brug for.

Dagligt folinsyre-tilskud under graviditeten
 

For at mindske risikoen for at dit kommende barn får f.eks. sygdommen rygmarvsbrok, er det meget vigtigt at du sørger for at få et dagligt tilskud af folinsyre hver dag på 400 mikrogram.

Det er den mængde sundhedsstyrelsen anbefaler alle kvinder tager fra de smider præventionen og forsøger at blive gravide, og som de bør fortsætte med indtil de er 12 uger henne i graviditeten.
Jern-tilskud under graviditeten

I dag hvor du er fulde 10 uger henne i graviditeten, bør du starte med at tage et jerntilskud. Undersøgelser viser nemlig at gravide allerede tidligt i graviditeten ofte har brug for ekstra jern, og starter de først omkring uge 20 efter de gamle anbefalinger fra sundhedstyrelsen, vil hele 1 ud af 5 gravide mangle jern når de kommer hen i slutningen af graviditeten.

Det daglige jerntilskud bør være på 40-50 mg ferrojern.

Prøv at undgå stress, alkohol, tobak (også passiv rygning), og spis sundt, nærende og varieret. Undersøg om du tager noget medicin som kan være skadeligt at indtage i en tidlig graviditet. 
Brug hele tiden din sunde fornuft når du læser eller hører noget og hold dig ellers primært til retningslinjerne for gravide som Sundhedsstyrelsen har angivet.
Tænk på at dine forberedelser alle sammen er med til at sikre, at du får en sund og rask søn eller datter.

Reference:  Min-Mave

Del

Del

0 comments: