Due Date Calculator

Beregn din forfaldsdagen

Indtast den første dag i din sidste menstruation:

måned:
Dag:
år:

Uge 11

For at vurdere den samlede risiko for om den lille baby fejler noget har man valgt at tilbyde gravide to test tidligt i graviditeten, den ene har du sikkert fået foretaget - doubletesten. Den anden er en ultralydsscanning hvor man måler babyens nakkefold.


Man kalder den første dag i uge 11 for dag 77 eller for uge 11+0.
Du er både i uge 11 og i 12. uge.
Det kan godt være "lidt" forvirrende, så hvis du på noget tidspunkt er i tvivl om hvor mange uger du er henne i din graviditet, så kik blot på det tal der står foran plusset.  Her står der 11 og dermed er du i uge 11
Du er i 1.trimester af din graviditet.
Du har nu fuldført 27,5 % af din graviditet, og der er 203 dage til din terminsdato, hvor lægerne regner med, at det er ved at være tid til, at dit barn skal komme til verden.
Der er nu gået 11 uger, siden du sidst fik menstruation
Graviditetskalenderen tager udgangspunkt i en gravid kvinde som før graviditeten havde en cyklus på 28 dage og hvor ægløsningen skete på 14. dagen.
Alle informationer i graviditetskalenderen der beskriver dig - den gravide - er udelukkende lavet for at vise dig hvordan en graviditet KAN forløbe og hvordan en gravid KAN have det under en graviditet.
De mange ændringer der er beskrevet som kan ske med den gravides krop og psyke, kan variere meget fra kvinde til kvinde, og er som regel også meget forskellige fra graviditet til graviditet.
Hvis du har spørgsmål eller er nervøs, kontakt da din egen læge eller jordemoder. 

Har du symptomer på graviditeten?

Dine hormoner kører på højtryk, og du kan have forskellige symptomer som enten kan være de "klassiske" tegn, eller symptomer som man ikke hører så meget om.
Nogle kvinder har måske kun et enkelt eller slet ingen af disse symptomer, mens andre kvinder har samtlige.
Lad mig understrege : Det er ganske normalt begge dele.
Kvinder er vidt forskellige, og reagerer også vidt forskelligt på så stor en begivenhed, som en graviditet er og det kan endda sagtens være forskellig fra graviditet til graviditet. Så bare fordi du reagerede på en måde under din første eller en tidligere graviditet, behøver du ikke nødvendigvis at reagere på samme måde under denne graviditet.

Humørsvingninger

Hvis du føler dig totalt humørsyg, er der en logisk forklaring.
Din krop er "invaderet" af store mængder af hormonerne østrogen og progesteron, og de er ansvarlig for dette. som regel er det omkring dette tidspunkt, at det også vil blive lidt bedre.

 

Kvalme og træthed

De fleste kvinder er begyndt at få det bedre nu, og trætheden og kvalmen er sikkert begyndt at aftage.
Derfor er dit humør sikkert også blevet bedre og er måske steget et par grader.

Hyppig vandladning

Måske har du bemærket at du ikke længere skal rende helt så tit på toilettet. det er pga. livmoderen som nu ikke længere trykker helt så meget på din blære længere.
Glæd dig over det. Når du kommer hen i 3. trimester kan problemet - desværre - opstå igen.

Din hud

Har du bemærket at din hud er blevet en anelse mørkere?
En mørk streg fra navlen og ned mod skambenet kan tegne sig på dette tidspunkt. Den kaldes for linea nigra, og er hormonbetinget. Den vil sikkert forsvinde igen efter du har født og hormonerne er faldet til ro igen.

Dine bryster

Dine bryster er sikkert blevet større, men de er formentlig ikke længere helt så ømme som de har været.
Hvis du kikker på brysterne, evt. i et spejl, vil du sikkert bemærke at der er tydelige åretegninger i huden. Dine brystvorter kan også være blevet en anelse mørkere

Din mave

Kan du stadig være i dit tøj? Eller er du allerede hoppet i det første ventetøj.
Hvis det er din første graviditet, kan du sikkert skjule "din tilstand" lidt endnu, mens flere kvinder som har været gravide mere end en gang, allerede nu har en mave som buler ud og en talje som er på retur.

Din livmoder

Din livmoder er nu ca. 7-10 cm i diameter og er blevet for stor til at være i dit bækken. Den er nu vokset så meget at den er nået op i bughulen.
Den er nu på størrelse med en lille grapefrugt.
Måske kan du selv mærke din livmoder, som lige nu kan føles over hårgrænsen ved skambenet. Du har måske også bemærket at der nu er en bule over skambenet.
Livmoderen er en stor muskel som før du blev gravid vejede ca. 70-100 gram, og når du er omkring termin vil den veje ca. 1100 gram.
I løbet af de første par uger efter fødslen vil den igen have trukket sig sammen til at veje det som den gjorde før graviditeten.
Imponerende, ikke sandt?
Livmoderen med Èt barn  
Livmoderen med Tvillinger
Så stor er din livmoder ca. i 12. uge af graviditeten, hvis du venter èt barn
Så stor er din livmoder ca. i 12. uge af graviditeten, hvis du venter tvillinger.

Undersøgelser

Du har sikkert været til 1. lægeundersøgelse hos din egen læge og er blevet tjekket på kryds og tværs og har fået din vandrejournal. Du har sikkert også besluttet dig for hvor du gerne vil føde henne, fået at vide hvor og hvornår du skal møde op til undersøgelser, og har fået svar på en masse spørgsmål.

Nakkefoldsscanning

Hvis du har valgt at sige ja-tak til tilbuddet om risikovurdering for down-syndrom, skal du sikkert snart til nakkefoldsscanningen.
Det er en ultralydsundersøgelse hvor man bl.a. måler nakkefolden hos den lille spire og ud fra dette resultat samt double-testen du fik taget tidligere, kan man så sige noget om risikoen for at dit barn har f.eks. sygdommen down syndrom der er forårsaget af en kromosomfejl.
Tænk over hvad du vil gøre hvis den værst tænkelige situation skulle opstå og resultatet af undersøgelsen er meget dårlig? Vil du sige ja-tak til yderligere undersøgelser i form af f.eks. fostervandsprøve og hvis den viser det samme resultat vil du så afbryde graviditeten eller vælger du at gå til termin og føder barnet.
Det er aldrig sjovt at skulle tænke de tanker, men nakkefoldsscanningen bliver ikke tilbudt fordi du udelukkende skal have en chance for at se din lille spire, den bliver givet fordi du skal have muligheden for at fravælge et barn hvis det viser sig at være alvorligt sygt.
Det sker desværre ikke altid for for naboen og selv om det er hårdt at tænke tanken, er det en god ide at have forberedt sig når man siger ja tak til undersøgelser som fosterdiagnostik er.

Din vægt 

Mange kvinder har på dette tidspunkt taget 2-3 kg på.

Gode råd og tips til dig - den kommende mor

Det et en god ide at tage en daglig vitaminpille, som indeholder alle de vitaminer og mineraler, som både du og dit barn har brug for.
Dagligt folinsyre-tilskud under graviditeten
 

For at mindske risikoen for at dit kommende barn får f.eks. sygdommen rygmarvsbrok, er det meget vigtigt at du sørger for at få et dagligt tilskud af folinsyre hver dag på 400 mikrogram.

Det er den mængde sundhedsstyrelsen anbefaler alle kvinder tager fra de smider præventionen og forsøger at blive gravide, og som de bør fortsætte med indtil de er 12 uger henne i graviditeten.

Jern-tilskud under graviditeten

Du bør huske at tage dit jerntilskud.dagligt. Undersøgelser viser nemlig at gravide allerede tidligt i graviditeten ofte har brug for ekstra jern, og starter de først omkring uge 20 efter de gamle anbefalinger fra sundhedstyrelsen, vil hele 1 ud af 5 gravide mangle jern når de kommer hen i slutningen af graviditeten.

Det daglige jerntilskud i denne uge og resten af din gravidite bør være på 40-50 mg ferrojern.
 
Prøv at undgå stress, alkohol, tobak (også passiv rygning), og spis sundt, nærende og varieret. Undersøg om du tager noget medicin som kan være skadeligt at indtage i en tidlig graviditet. 
Brug hele tiden din sunde fornuft når du læser eller hører noget og hold dig ellers primært til retningslinjerne for gravide som Sundhedsstyrelsen har angivet.
Tænk på at dine forberedelser alle sammen er med til at sikre, at du får en sund og rask søn eller datter.

Reference:  Min-Mave

Del

Del

0 comments: