Due Date Calculator

Beregn din forfaldsdagen

Indtast den første dag i din sidste menstruation:

måned:
Dag:
år:

Uge 7

Mange gravide ser frem til den første officielle undersøgelse man får tilbudt - 1. graviditetsundersøgelse hos egen læge. Her får man mulighed for bl.a. at få bekræftet graviditeten (selv flere positiv graviditetsteste er ikke altid nok for en gravid der ikke tør tro på at det faktisk er sandt)


Den første dag i denne uge - også kaldt uge 7+0
Man kalder den første dag i uge 7 for dag 49 eller for uge 7+0. Du er både i uge 7 og i 8. uge.
Det kan godt være "lidt" forvirrende, så hvis du på noget tidspunkt er i tvivl om hvor mange uger du er henne i din graviditet, så kik blot på det tal der står foran plusset. Her er det et 7 tal og dermed er du i uge 7
Du er i 1.trimester af din graviditet.
Du har nu fuldført 17,5 % af din graviditet, og der er 231 dage til din terminsdato, hvor lægerne regner med, at det er ved at være tid til, at dit barn skal komme til verden.
Der er nu gået 7 uger, siden du sidst fik menstruation
Graviditetskalenderen tager udgangspunkt i en gravid kvinde som før graviditeten havde en cyklus på 28 dage og hvor ægløsningen skete på 14. dagen.
Alle informationer i graviditetskalenderen der beskriver dig - den gravide - er udelukkende lavet for at vise dig hvordan en graviditet KAN forløbe og hvordan en gravid KAN have det under en graviditet.
De mange ændringer der er beskrevet som kan ske med den gravides krop og psyke, kan variere meget fra kvinde til kvinde, og er som regel også meget forskellige fra graviditet til graviditet.
Hvis du har spørgsmål eller er nervøs, kontakt da din egen læge eller jordemoder. 

Har du symptomer på graviditeten?

Dine hormoner kører på højtryk, og du kan have forskellige symptomer som enten kan være de "klassiske" tegn, eller symptomer som man ikke hører så meget om.
Nogle kvinder har måske kun et enkelt eller slet ingen af disse symptomer, mens andre kvinder har samtlige.
Lad mig understrege : Det er ganske normalt begge dele.
Kvinder er vidt forskellige, og reagerer også vidt forskelligt på så stor en begivenhed, som en graviditet er og det kan endda sagtens være forskellig fra graviditet til graviditet. Så bare fordi du reagerede på en måde under din første eller en tidligere graviditet, behøver du ikke nødvendigvis at reagere på samme måde under denne graviditet.

Øget udflåd og blødninger

Du kan opleve at få øget udflåd fra skeden, og det er normalt under en graviditet. Hvis det begynder at svie, lugte eller klø, vil jeg anbefale dig at smutte forbi din læge til en undersøgelse. Gravide har meget nemmere ved at få en svampeinfektion som ikke-gravide.
Du er nu nået tid tidspunktet hvor du skulle have haft din anden menstruation, hvis du ikke var blevet gravid. Den dukker i langt de fleste tilfælde dog ikke op. Nogle kvinder får øget udflåd eller endda en blødning.
Vær ganske rolig : ca. en fjerdedel (25 %) af alle kvinder bløder på et eller andet tidspunkt i graviditeten, og ender alligevel med et barn i sidste ende.
Så længe blødningen ikke er ledsaget af smerter og den ikke er for kraftig, så skyldes det sikkert de hormonelle forandringer i din krop. I langt de fleste tilfælde holder blødningen op af sig selv i løbet af ganske kort tid.
Du kan også begynde at bløde efter samleje. Denne blødning kaldes for kontaktblødning.
Mange blødninger skyldes skrøbeligt slimhinder fordi du er gravid og hormonerne suser rundt i kroppen på dig. Du har slimhinder alle vegne, i munden, næsen og også i skeden.  Derfor oplever rigtig mange kvinder blødninger i graviditeten. Man siger at ca. 20-25 % af alle gravide bløder på et eller andet tidspunkt uden at der er noget i vejen med graviditeten.
De fleste bløder i løbet af de første 12-14 uger af graviditeten.
Er du meget nervøs synes jeg at du skal kontakte din læge, for evt. at blive henvist til en tidlig ultralydsscanning samt en undersøgelse, så man kan få konstateret hvor blødningen kommer fra, og hvordan barnet har det. Blødningen kan desværre også være tegn på en begyndende tidlig spontan abort

"Sjove" madvaner

I denne uge siger man at ”sjove” madvaner kan blive dannet, men du kan også allerede have oplevet fænomenet tidligere. Måske har du pludselig lyst til syltede agurker, tyrkisk peber, pærer eller noget helt fjerde.
I ekstreme tilfælde har man hørt tilfælde af kvinder som spiste kul, kridt og endda skosværte.
Man siger at man skal spise sundt og varieret, uanset om man er gravid eller ej, og hvis denne lyst til div. madvarer bekymrer dig, kan jeg oplyse at så længe det ikke er hele tiden at du spiser det samme, og så længe det ikke er udelukkende usunde madvarer, så gør det ikke så meget. For langt de fleste kvinder er det blot ”en fase” som man kommer igennem.
Sørg for at tage en vitaminpille hver dag, så du er rimelig sikker på at alle dine behov alligevel bliver dækket.
Du kan også opleve at du får lyst til en bestemt ret, men lige så snart du har tilberedt den, så kan du alligevel ikke spise noget, og må måske også ud at kaste op.
Sådan kan det også virke.

Kvalme og smag/lugt

Måske er der nogle lugte eller smage som du ikke kan "tåle", og som giver dig kvalme. Det kan være yndlingsparfumen, kaffen, køleskabslugten m.m. Prøv at undgå dem så godt du kan.
Jeg ved godt at det ikke er nemt, men det er desværre det eneste råd jeg kan give dig. Du kan dog prøve at lufte MEGET ud i håb om at det kan fjerne lugten.

Dit hår

Måske har du opdaget at dit hår er sværere at sætte end ellers, det skyldes hormoner.

Sex og hormoner 

Hormoner kan også gøre at du ikke føler dig så oplagt til sex længere, men det modsatte kan også være tilfældet, sådan at du nu har mere lyst til sex. Jeg synes dog, man oftere hører om det første.

Din mave

Mange kvinder udtaler at de virkelig føler sig oppustet i denne uge, og at de allerede må lægge nogle af deres bukser væk, fordi de simpelthen ikke føler de kan passe dem længere.
Din talje er måske begyndt at forsvinde allerede. Hvis det er din første graviditet, er det ikke sikkert at hverken du selv eller andre kan se at du er gravid, men hvis du derimod har været gravid før, kan livmoderen måske allerede nu ses som en ”lille mave”.
Det skyldes at livmoderen allerede har været udvidet før, og derfor er ledbåndene og musklerne som holder livmoderen ikke længere så stramme og kan lettere give sig.

Din livmoder

Din livmoder er nu ca. lidt mindre end en appelsin og ligger stadig godt gemt væk i dit bækken.
Din livmoder udvider sig og vokser, og du kan opleve at det føles som menstruationslignende smerter, som kan være ret ubehageligt, men som skyldes livmoderen vokser og derfor er helt harmløst. Hvis du venter dit første barn, kan det gøre rigtigt ondt og føles forkert. Det oplevede jeg selv og blev MEGET nervøs, men der var altså ikke noget i vejen hos mig.
Bliver du nervøs for om alt er i orden, vil jeg råde dig til at få en tid hos din læge, som formentlig kan berolige dig.

Undersøgelser

Hvis du ikke allerede har været af sted til 1. lægeundersøgelse, ville det være et godt tidspunkt at gøre det på nu. Lægen vil formentlig nemt kunne både mærke og "se" at du er gravid, pga. nogle forandringer i dit underliv.
Han vil kunne mærke din forstørrede livmoder, mærke at din livmoderhals er blød og se at din livmodermund er blevet blå/lilla.

Behandling for barnløshed 

 Har du været i barnløshedsbehandling (mest IVF eller ISCI, men dog også hvis du er blevet insemineret) kan du blive tilbudt en ultralydsscanning i denne uge for at se hvor mange fostre der er i livmoderen.
Der bliver som regel lagt 2-3 befrugtede æg op i livmoderen, eller der er som regel 2-3 æg omkring inseminationstidspunktet og derfor er risikoen/chancen for tvillinger/trillinger også større.
F.eks har en kvinde som har fået lagt 2 befrugtede æg op i livmoderen 25 % chance/risiko for at hun venter tvillinger.

Er du gravid med mere end èt barn? - f.eks. tvillinger

Hvis du venter mere end èt barn kan dine bryster føles MEGET ømme og er måske vokset en hel del allerede.
Din mave er sikkert også begyndt at ”bule ud” meget ud, især hvis det ikke er første gang du er gravid.

Gode råd og tips til dig - den kommende mor

Det et en god ide at tage en daglig vitaminpille, som indeholder alle de vitaminer og mineraler, som både du og dit barn har brug for.
Dagligt folinsyre-tilskud under graviditeten
 

For at mindske risikoen for at dit kommende barn får f.eks. sygdommen rygmarvsbrok, er det meget vigtigt at du sørger for at få et dagligt tilskud af folinsyre hver dag på 400 mikrogram.

Det er den mængde sundhedsstyrelsen anbefaler alle kvinder tager fra de smider præventionen og forsøger at blive gravide, og som de bør fortsætte med indtil de er 12 uger henne i graviditeten.
Prøv at undgå stress, alkohol, tobak (også passiv rygning), og spis sundt, nærende og varieret. Undersøg om du tager noget medicin som kan være skadeligt at indtage i en tidlig graviditet. 
Brug hele tiden din sunde fornuft når du læser eller hører noget og hold dig ellers primært til 
retningslinjerne for gravide som Sundhedsstyrelsen har angivet.
Tænk på at dine forberedelser alle sammen er med til at sikre, at du får en sund og rask søn eller datter.

Reference:  Min-Mave

Del

Del

0 comments: