Due Date Calculator

Beregn din forfaldsdagen

Indtast den første dag i din sidste menstruation:

måned:
Dag:
år:

Uge 1

Din krop forbereder sig på en graviditet, og indeni din krop er der travlt. Hormonerne ændrer sig, og din slimhinde og follikler vokser. Din ægløsning nærmer sig.
Selv om du ikke er gravid endnu, varer det ikke længe før befrugtningen af ægget sker og din lille kommende søn eller datter bliver en realitet..
Din krop forbereder sig fortsat på den kommende graviditet og der er nu ca. 1 uge til din ægløsning sker.


Graviditetskalenderen tager udgangspunkt i en gravid kvinde som før graviditeten havde en cyklus på 28 dage og hvor ægløsningen skete på 14. dagen.
Alle informationer i graviditetskalenderen der beskriver dig - den gravide - er udelukkende lavet for at vise dig hvordan en graviditet KAN forløbe og hvordan en gravid KAN have det under en graviditet.
De mange ændringer der er beskrevet som kan ske med den gravides krop og psyke, kan variere meget fra kvinde til kvinde, og er som regel også meget forskellige fra graviditet til graviditet.
Hvis du har spørgsmål eller er nervøs, kontakt da din egen læge eller jordemoder. 

Din ægløsning

Du er stadig ikke gravid, men nu varer det ikke så længe før end miraklet sker. Du vil formentlig have ægløsning sidst i denne uge, eller måske i starten af næste uge (3. uge/Uge 2) , og dermed vil du atter have muligheden for at blive gravid.
Lægerne har fundet ud af at de fleste kvinder for det meste får deres ægløsning 12- 16 dage FØR deres menstruation starter. Dette sker i øvrigt uanset hvor lang en cyklus kvinden har. Men bemærk at det kun er en tommelfingerregel. Der kan godt både gå længere eller kortere tid.
I nogle specielle tilfælde hænger det dog ikke altid sådan sammen, og kommer menstruationen f.eks. 10 dage eller mindre efter du har haft din ægløsning, mener nogle læger at du kan have svært ved at blive gravid og beholde graviditeten pga. at det befrugtede æg ikke når at implanterer (sætte sig ordentlig fast) i din livmoder. Jeg har f.eks selv haft 8-10 dage fra ægløsning til menstruationen startede.
Tilstanden er forholdsvis nem at behandle ved hjælpe af hormoner så hvis du tror du evt. har det problem, så prøv at snakke med din læge om det. Det behøver dog ikke altid være et problem. Jeg har selv prøvet at blive gravid i en 24-25 dages cyklus hvor ægløsningen skete på 17. dagen, og det resulterede i min dejlige datter Rikke.

Tegn på ægløsning

Din krop forsøger at gøre dig opmærksom på at du er frugtbar og dermed har muligheden for at blive gravid på mange forskellige måder.
Det er meget forskelligt hvor tydelige tegnene fra kvindens krop er, og er du ikke selv opmærksom på de ændringer der sker med din krop igennem hele din cyklus kan du sagtens overse dem.
Nogle af de mest almindelige tegn og symptomer der kan komme som varsler at ægløsningen nærmer sig er :
Cervikalsekret
Mange kvinder afgiver noget sekret fra skeden (cervikal sekret) omkring ægløsning, som er meget elastisk og som ligner rå æggehvide. Dette sekret er med til at hjælpe sædcellerne hen til ægget sådan at det kan blive befrugtet. 
Hvis man holder noget af dette sekret mellem tommel – og pegefinger vil man kunne strække det adskillige centimeter uden at ”tråden” knækker. Bemærk dog at sekretet kan forekomme indtil flere dage FØR end at ægløsningen reelt sker.
Pletblødninger
Nogle kvinder har pletblødninger på det tidspunkt hvor ægget bliver løsnet fra æggestokken. 
Smerter i underlivet
Andre kvinder mærker smerter i underlivet (som regel kun i den ene side hvor ægget bliver frigivet), og de varer som regel få timer, ( men kan forekomme i flere dage) . Dette fænomen kaldes "mittelschmerz".
Temperaturstigning
Hvis du tager din temperatur hver morgen gennem hele din cyklus vil du bemærke at temperaturen stiger 0,2 – 1,0 grad på et tidspunkt, hvorefter den forbliver høj.
Man siger at har du haft 3 dage hvor temperaturen har været højere end de forudgående 6 dage, kan man regne med at ægløsningen ER sket. 
Når temperaturen ER steget, vil du have haft ægløsning 1-2 dage før stigningen og det er dermed for sent at have samleje for at befrugte ægget, da det enten allerede er befrugtet eller er gået til grunde.
Denne metode kaldes for temperaturmåling. 
Positive ægløsningsteste
Man kan også købe ægløsningstests, for at finde ægløsningstidspunktet. Når teststregen er lige så tydelig som kontrolstregen eller tydeligere end kontrolstregen, er det er tegn på at et hormon (LH-hormonet) er steget og at du vil have ægløsning indenfor de næste ca. 24-36 timer.
Problemer kan dog opstå da kvinders ægløsningstidspunkt ligger forskelligt fra hinanden og dermed kan det nogle gange være svært at finde det rette tidspunkt at teste på, så man har størst mulighed for at få en positiv ægløsningstest.
Øget sexlyst
Mange kvinder får mere lyst til sex, når de når omkring ægløsningstidspunktet, og en del gynækologer mener faktisk at dette tegn fra naturens side er endnu mere pålideligt end f.eks ægløsningsteste.

Ægget - den dyrebare last du bærer på

Ægget ligger inde i en lille vandholdig blære som ligger inde i selve æggestokken. Den kaldes også en follikel. Når folliklen er ca. 20 mm. i diameter (ca. på størrelse med en vindrue), vil den briste og frigive sit æg.
Når det sker har du ægløsning.
Dette scanningsbillede viser en follikel som netop er 20 mm i diameter, og som er tæt på at briste og dermed frigøre sit æg.

Selve ægget vil kun være ca. 0,15 mm. på det her tidspunkt, og faktisk kan man sammenligne størrelsen med en blyantsprik. Men selv om det ikke er større, vil det alligevel være den største celle i din krop lige nu, og bestå af halvdelen af dine kromosomer (arveanlæg).
Ægcellen indeholder 22 kromosomer samt et kønskromosom som ALTID vil være et X-kromosom.
Æggets vandring mod livmoderen
Når din ægløsning sker, og dit æg bliver frigivet fra en follikel fra din æggestok, bliver det fanget af nogle små fine tråde (cilier), som strækker sig ud fra den bevægelige ende af din æggeleder. Din æggeleder, som minder om et rør, er ca. 12,7 cm langt, og nu flyder ægget, som er omgivet af en væske, i langsomme bevægelser frem mod din livmoder. Det bliver hjulpet af de små tråde (cilier)
Hvis trådene (cilierne) ikke var i din æggeleder, ville ægget ikke komme nogen vegne, da det ikke kan bevæge sig selv. Ægget er derfor dybt afhængig af trådene, for at kunne vandre til din livmoder for at sætte sig fast. Uden dem ville du ikke kunne blive gravid.
Hvis trådene (cilierne) er beskadiget f.eks. hvis du har haft gentagne underlivsbetændelser, som bla. kan forårsages af clamydia-infektioner, kan det befrugtede æg måske ikke vandre til din livmoder for at sætte sig fast, og kan derfor blive nødt til at sætte sig fast i æggelederen.
Hvis det sker, vil du have det der hedder en graviditet udenfor livmoderen, og den vil altid være nødt til at blive fjernet, medmindre den går til grunde af sig selv.
Hvis dit æg efter det er blevet løsnet fra din æggestok, ikke møder nogle af din partners sædceller indenfor de næste ca. 24 timer vil det gå til grunde. Det vil dog stadig fortsætte mod din livmoder, og forsvinde ud sammen med din næste menstruation.
Dette skete heldigvis ikke for dig.

Din slimhinde

Slimhinden i din livmoder er ved at gøre sig klar til at modtage det befrugtede æg, og bliver stadig tykkere og blødere. Hvis slimhinden blot er over 5 mm på ægløsningstidspunktet er der gode betingelser for at et befrugtet æg kan sætte sig fast.

Sædcellerne

Du vil have samleje med din kæreste mindst èn gang i løbet af denne uge, hvor han vil udtømme ca. 200 millioner sædceller (svarende til USA`s befolkning) i bunden af din skede, med en hastighed på 500 cm pr sekund eller ca. 18 km pr. time.
Af alle disse sædceller vil kun ca. 100 sædceller nå frem til æggelederne, hvor befrugtningen finder sted, og dermed have en chance for at befrugte dit æg. Men husk, der skal kun bruges èn sædcelle for at du kan blive gravid.
Det er ikke altafgørende præcis hvornår dette samleje finder sted, bare det er ca. 2-3 dage før ægløsningen finder sted eller umiddelbart efter ægløsningstidspunktet. Sædcellerne kan nemlig overleve i længere tid end dit æg, og de er fundet levende inde i kvinden nogle dage efter at samlejet havde fundet sted.
Man må sige, at det er ret snedigt af "moder natur", da vi mennesker så kun behøver at have samleje 2-3 gange i ugen for hele tiden at sikre der er friske og levedygtige sædceller som kan befrugte ægget.
Generelt har lægerne en tommelfingerregel som siger at sædceller kan overleve ca. 3 døgn. (Der er dog fundet en økologisk landmand, som havde så levedygtige sædceller, at de kunne leve op til 10 dage efter samlejet, men det må betegnes som ekstraordinært og lidt af en sensation.)
Chancen for graviditet er altså til stede i ca. 4-5 dage. Ca. 2-3 dage før ægløsningen, på selve ægløsningsdagen og op til ca. 24 timer efter ægløsningen er sket. I hele resten af din cyklus kan du altså ikke blive gravid. Når kvinder alligevel er blevet gravide f.eks. under deres menstrution skyldes det altså stadig at kvinden har haft ægløsning på det tidspunkt.

Gode råd og tips til dig - den kommende mor

Dagligt folinsyre-tilskud under graviditeten
 
For at mindske risikoen for at dit kommende barn får f.eks. sygdommen rygmarvsbrok, er det meget vigtigt at du sørger for at få et dagligt tilskud af folinsyre hver dag på 400 mikrogram.

Det er den mængde sundhedsstyrelsen anbefaler alle kvinder tager fra de smider præventionen og forsøger at blive gravide, og som de bør fortsætte med indtil de er 12 uger henne i graviditeten.
Prøv at undgå stress, alkohol, tobak (også passiv rygning), og spis sundt, nærende og varieret. Undersøg om du tager noget medicin som kan være skadeligt at indtage i en tidlig graviditet. 
Brug hele tiden din sunde fornuft når du læser eller hører noget og hold dig ellers primært til retningslinjerne for gravide som Sundhedsstyrelsen har angivet.

Tænk på at dine forberedelser alle sammen er med til at sikre, at du får en sund og rask søn eller datter.

Reference:  Min-Mave

Del

Del

0 comments: