Due Date Calculator

Beregn din forfaldsdagen

Indtast den første dag i din sidste menstruation:

måned:
Dag:
år:

Uge 5

Langt de fleste kvinder kan få en positiv graviditetstest i denne uge. Du har sikkert ventet spændt på at få vished for om du rent faktisk er gravid eller ej.



Den første dag i denne uge - også kaldt uge 5+0
Man kalder den første dag i uge 5 for dag 35 eller for uge 5+0. (5 fulde uger+0 dage) Du er både i uge 5 og i 6. uge.
Det kan godt være "lidt" forvirrende, så hvis du på noget tidspunkt er i tvivl om hvor mange uger du er henne i din graviditet, så kik blot på det tal der står foran plusset. Her er det et 5 tal og dermed er du i uge 5
Du er i 1.trimester af din graviditet
Du har nu fuldført 12,5 % af din graviditet.
Der er 245 dage til din terminsdato, hvor lægerne regner med at det er ved at være tid til at dit barn skal komme til verden.

Der er nu gået 5 uger, siden du sidst fik menstruation
Graviditetskalenderen tager udgangspunkt i en gravid kvinde som før graviditeten havde en cyklus på 28 dage og hvor ægløsningen skete på 14. dagen.
Alle informationer i graviditetskalenderen der beskriver dig - den gravide - er udelukkende lavet for at vise dig hvordan en graviditet KAN forløbe og hvordan en gravid KAN have det under en graviditet.
De mange ændringer der er beskrevet som kan ske med den gravides krop og psyke, kan variere meget fra kvinde til kvinde, og er som regel også meget forskellige fra graviditet til graviditet.
Hvis du har spørgsmål eller er nervøs, kontakt da din egen læge eller jordemoder. 

Hvis du tror, du er gravid

Det er nu ca. 1-2 uger siden at du skulle have haft din menstruation, og hvis du foretager en graviditetstest nu, er de fleste positive.
Har du taget en negativ graviditetstest men din menstruation stadig udebliver, så opsøg din egen læge, for evt. at få opklaret om der skulle være en anden årsag til din udeblevne menstruation.
HUSK : hvis du er det mindste i tvivl om du er gravid, så opfør dig som om du er gravid indtil andet er bevist. På den måde sikrer du dig selv og det evt. kommende barn bedst muligt.

Symptomer på at du er gravid 

Selv om du ikke er ret mange uger inde i din graviditet, kører dine hormoner på højtryk, og du kan have forskellige symptomer som enten kan være de "klasiske" tegn, eller symptomer som man ikke hører så meget om. Nogle kvinder har måske kun et enkelt eller slet ingen af disse symptomer, mens andre kvinder har samtlige.
Lad mig understrege : Det er ganske normalt begge dele.
Kvinder er vidt forskellige, og reagerer også vidt forskelligt på så stor en begivenhed, som en graviditet er og det kan endda sagtens være forskellig fra graviditet til graviditet. Så bare fordi du reagerede på en måde under din første eller en tidligere graviditet, behøver du ikke nødvendigvis at reagere på samme måde under denne graviditet.

Træthed

 På dette tidspunkt kan du være enorm træt, og har måske været det længe. Det er et tegn fra din krop om at den har behov for det ekstra hvile. Lyt til den, og hvil. En middagslur er ikke kun for gamle mennesker, men er også godt for gravide.
Hvis du overhører din krops signaler, kan den tage grusom hævn senere hen, så du falder i søvn uanset hvor du er og om det er nat eller dag.

Kvalme og opkastninger 

Du kan være meget plaget af morgenkvalme - måske endda hele døgnet rundt. Den kan komme som lyn fra en klar himmel, hvor du må slippe alt hvad du har i hånden, for at styrte ud til toilettet og kaste op.
Selv om det er ubehageligt er det ikke farligt, medmindre det sker meget tit. Hvis du kaster op flere gange om dagen (en tommelfingerregel siger 3 gange om dagen i 3 dage), så sørg for at drikke en masse væske, og kontakt din læge.
Mindre end 1 ud af 200 kvinder har svære og hyppige opkastninger, og har brug for lægehjælp. Denne tilstand kaldes for hyperimesis gravidarum.

Dine bryster

Dine bryster eller brystvorter kan være utrolig ømme, og kan ligefrem gøre meget ondt. Trøst dig med at det som regel går over, når kroppen vænner sig til at være gravid.
Du kan måske mærke kriblende fornemmelser i brysterne, de kan føles tungere, og det mørke område omkring brystvorterne (areola) kan være blevet mørkere.

Din vægt

Du har måske taget 1 kg på nu, eller måske har du tabt det samme.
Begge dele er helt normalt.

Din livmoder og dit underliv

Din livmoder er nu svagt forstørret og ca. på størrelse med en tennisbold. Den er blød og ligger stadig godt gemt væk i dit bækken.
Din livmodermund er nu begyndt at blive blålig og er blevet blødere. Det plejer at blive betragtet som et muligt graviditetstegn.

Undersøgelser

Omkring denne uge er som regel det allertidligste tidspunkt din læge ønsker at se dig til den 1. lægeundersøgelse. De fleste læger vil dog gerne vente nogle uger endnu.
Er du i tvivl om hvordan din læge ser på sagen, så ring til ham/hende og hør hvornår du skal bestille en tid. Et godt bud vil være om ca. 2 uger, når din menstruation udebliver for anden gang.

Hvornår skal I fortælle nyheden?

Det kan være at I er så glade at I bare må fortælle hele verden det med det samme, eller også ønsker I måske at vente lidt og holde på hemmeligheden. Mange par frygter en spontan abort, og foretrækker ikke at fortælle noget "for en sikkerheds skyld", indtil risikoen for abort er aftaget betydeligt (Dette sker omkring 12-14 uge)
I skal blot huske på at venner og familie kan være en enorm stor støtte hvis I skulle være så uheldige at komme ud for en spontan abort, og fordi I ikke siger noget om graviditeten, kan I måske uden at ville det, miste en del af denne støtte.
Uanset hvad... Så gør hvad I føler der er bedst for jer. Mange kvinder bliver alligevel "afsløret" på et tidspunkt, fordi hun f.eks. skynder sig ud på toilettet for at kaste op, farer op i en spids over ingenting, ser utrolig træt ud, øjnene stråler af glæde m.m.

Er du gravid med mere end èt barn? - f.eks. tvillinger

Kvalmen kan være meget slem, når du venter mere end èt barn, men behøver ikke at være det. Sørg for at drikke masser af væske.
Hvis du kaster op for hele tiden skal du sørge for ikke at blive dehydreret (Det er en tilstand som kan forekomme, hvis man mister for meget væske i kroppen).

Gode råd og tips til dig - den kommende mor

Det et en god ide at tage en daglig vitaminpille, som indeholder alle de vitaminer og mineraler, som både du og dit barn har brug for.
Dagligt folinsyre-tilskud under graviditeten
 

For at mindske risikoen for at dit kommende barn får f.eks. sygdommen rygmarvsbrok, er det meget vigtigt at du sørger for at få et dagligt tilskud af folinsyre hver dag på 400 mikrogram.

Det er den mængde sundhedsstyrelsen anbefaler alle kvinder tager fra de smider præventionen og forsøger at blive gravide, og som de bør fortsætte med indtil de er 12 uger henne i graviditeten.
Prøv at undgå stress, alkohol, tobak (også passiv rygning), og spis sundt, nærende og varieret. Undersøg om du tager noget medicin som kan være skadeligt at indtage i en tidlig graviditet. 
Brug hele tiden din sunde fornuft når du læser eller hører noget og hold dig ellers primært til 
retningslinjerne for gravide som Sundhedsstyrelsen har angivet.
Tænk på at dine forberedelser alle sammen er med til at sikre, at du får en sund og rask søn eller datter.

Reference:  Min-Mave

Del

Del

0 comments: